Prieteni: Filme Online HD | Watch Free Online Porn Movies | haine de firma ieftine | portal roman
Dieta perioada lunga, Diete, Sanatate

Dieta Dukan – Regimul Dukan – Cura Dukan

dieta-dukan-regimul-dukan

Pro
Rezultate Imediate
Eficenta
Dificultate medie

Contra
Nutritionisti reclama ca provoaca efecte adverse.
Este restrictiva

Important !!!
Nu incepeti dieta daca nu sunteti decisi sa terminati toate etapele, daca renuntati intre etape veti avea o greutate si mai mare .

Dieta Dukan apartine doctorului Dukan si a devenit o dieta populara datorita rezultatelor imediate.

Dieta Dukan constituie 4 etape majore.
1.Perioada de Atac (scurta dar intensa)
2.Perioada de Croaziera (Slabire)
3.Perioada de Consolidare (Educare)
4.Perioada de Stabilizare (Termen Lung)

Cura de slabire sau dieta Dukan o sa dureze in functie de cate kilograme vrei sa dai jos, iar durata fiecarei etape care trebuie parcursa si este exemplificata in descrierea fiecarei etape de urmat.
Mentionam ca numarul kilogramelor prierdute in fiecare etape pot varia datorita influentelor urmatoare: numarul dietelor pe care le-ati mai urmat, varsta, sexul, metabolismul etc.

Etapa 1 – Perioada de ATAC
In perioada de Atac se pierde cele mai multe kilograme, astfel pentru cei care vor sa piarda peste 20 de kilograme, perioada de atac dureaza intre 7 si 10 zile, daca vrei sa pierzi intre 10 si 20 de kilograme, perioada de atac trebuie sa dureze 5 zile, pentru cei vor sa slabeasca mai putin de 10 kilograme, perioada dureaza 3 zile, iar pentru cei care vor slabeasca sub 5 kg perioada dureaza una, doua zile.
Pe scurt:
Slabire:
Peste 20 kg – 7 – 10 zile
Intre 10 si 20 kg – 5 zile
Sub 10 kg – 3 zile
Sub 5 kg – 1 – 2 zile

Atentie, perioada de atac nu trebuie sa dureze mai mult de 10 zile.

Alimente recomandate:
In acesta perioada sunt recomandate alimente din 10 categorii, din care doua cele mai importante.

Categoria 1Carnea rosie, saraca in grasimi:
• Carnea de vita – sunt permise numai bucatile de carne cu putina grasime, evitati, antricotul si coastele. Carnea se prepara la grill (gratar), la rotisor, fara pic de ulei sau chiar fiarta.
• Vitelul – pe langa carnea slaba care se serveste si la carnea de vita la vitel se permite si consumul de ficat si cotlet (daca nu aveti nivelul de colesterol ridicat).
Carnea puteti sa o preparati cum doriti dumneavoastra, insa fara a folosi ulei, unt, crema, samantana alte produse derivate din acestea sau produse care contin grasimi.
• Iepurele – are carnea extrem de slaba si se poate consuma toate partile acestuia.

Atentie carnea de miel sau de porc nu este permisa !

Categoria 2Organele de animale:
• Doar limba si ficatul sunt permise.
Ficatul trebuie sa fie de vita, vitel sau pui. (Nerecomandat celor cu colesterol mare)
Limba trebuie sa fie de vitel sau de miel.

Categoria 3Peste:
• Toate genurile de pesti sunt buni de consumat, chiar si pestele afumat, dar si conserve, dar numai in sos propriu sau sos de rosii, dar nu in ulei.
Se poate prepara in orice fel, dar sa nu implice uleiuri. unt etc (ca si in cazul carnii)

Categoria 4Fructe de mare:
• Toate crustaceele sunt permise: crabul, crevetii, homarul, stridiile, molustele, midiile, langustele, langustinele etc.
Se poate prepara in orice fel, dar sa nu implice uleiuri. unt etc (ca si in cazul carnii)

Categoria 5Pasari:
• Sunt permise toate pasarile excluzand gasca si rata care au o carne foarte grasa.
Partile care trebuiesc evitate avand grasime sunt aripioarele si pielea (se poate gati cu ea , dar trebuie aruncata si neconsumata), recomandat este pieptul.
Se poate prepara in orice fel, dar sa nu implice uleiuri. unt etc (ca si in cazul carnii)

Categoria 6Delicatese (mezeluri):
• Mezelurile si produsele procesate trebuie sa nu contina multa grasime ca produse din curcand, pui si filet de vita fumate (nu prea sa gasesc in Romania) si sunca decat daca este degresata.

Categoria 7Oua:
• Ouale se pot consuma fierte sau prajite, dar nu in ulei , unet si alte grasimi, Doctorul Dukan recomanda adaugarea de creveti sau de langustine pentru a face ouale mai apetisante sau puteti pune feliute de ceapa pe care sa o prajiti tot fara alti aditivi.
Datorita faptului ca ouale contin colesterol mult, se recomanda 3 sau 4 oua cu galbenus pe saptamana, iar doar albusul se poate consuma fara restrictii.
Cel mai sanatos este ca atunci cand preparati omlete la fiecare galbenus sa puneti cate doua albusuri

Categoria 8Lactate degresate (iaurt si branza cu 0% grasime):
• Doar lactatele 100% sunt acceptate, adica cu 0% grasimi.
• Laptele cu 0% grasime se poate consuma doar in cantitati mici, de exemplu un pic de lapte in cafea
• Iaurtul si branza cu 0% grasimi poat fi consumate in cantitati nelimitate, chiar si cele dulci, dar numai cele indulcite cu aspartam, sucroza, etc adica fara zahar, dar cu cele cu fructe nu sunt recomandate in perioada de atac, dar sunt bune in celelate perioade.

Doua din categoriile de produse obligatorii sunt :
Categoria 9 Minim de un 1,5 litri de apa pe zi:
• Apa este importanta in Dieta Dukan, pentru a elimina resturile alimentare create cand se consuma grasimile trebuie eliminate cumva si prin apa acest lucru este posibil.
• Ceai, cafea, Coca cola Light si orice bautura light cu indulcitori si nu cu zahar se poate consuma.
• Apa puteti bea la fiecare masa, la inceput, in cursul mesei si la sfarsit.

Categoria 10O lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi:
Acum cativa ani regimul Dukan nu includea in primele doua etape nici un produs fainos, dar doctorul Dukan a descoperit proprietatile bune ale ovazului la un congres de cardiologie in America.
Taratele de ovaz sunt bogate in fibre solubile si in pectine, fibrele solubile absorb apa de 22 ori mai mult decat oricare fibra, iar cand ajung in stomac se extind ocupand un spatiu mai mare si care da senzatia de satietate, dar si absoarbe apa cu grasimile.
Multe studii arata ca taratele de ovaz stabilizeaza nivelul zaharului in sange (bun pentru diabetici) si ajuta la diminuarea nivelului de colesterol.
Ca si contraindicatie este ca si pe langa faptul ca absoarbe grasimile mai absoarbe si vitaminele si nutriemtii valorosi este bine sa luati un supliment de multivitamine pentru a echilibra aceasta pierdere.
Daca luati medicamente trebuie sa asteptati o ora dupa ce ati mancat tarte de ovaz.
Specialistii si doctorul Dukan recomanda consumul de 3 linguri de tarate de ovaz pe zi.

Alte produse care ne ajuta si sunt permise:
• Indulcitorii, dar exclus zaharul
• Mirodeni si ierburi ca patrunjel, ceapa, usturoi, boia, condimente diverse, otetul, etc
• Muraturile si ceapa sunt acceptate numai in cantitati mici, folosite ca si condimente.
• Lamaia – numai zeama de lamaie si cateva picaturi sunt permise, nu intreaga lamaie.
• Sarea si mustarul pot folosite, dar nu o cantitate mare fiindca duce la retentia de apa, puteti folosi si ketchupul, dar sa nu contina zahar (nu prea exista pe piata in Romania) si sa fie putin.
• Guma de mestecat dar fara zahar
• Orice fel de uleiurile sunt interzise.
• De curand s-au adaugat si fructele goji la lista de alimente permise care sunt benefice pentru sanatate. ATENTIE, aceste fructe pot fi consumate doar o lingura pe zi in perioada de atac.
Aceste fructe au mult zahar asa ca nu depasiti cantitatea recomandata.

Activitatea fizica
Activitatea fizica consta in mersul pe jos sau alergare usoara 20 minute pe zi.
Rezumand cele spuse mai sus in perioada de atac se consuma numai ce am zis sus si nimic altceva.


Tips:
• Mancati de cate ori va vine foame.
• Nu exista limite de cantitati, numai sa consumati cele indicate (nu va functiona daca veti manca altceva)
• Nu sariti mesel
• Beti apa la fiecare masa
• Faceti provizii sa nu ramaneti fara alimentele necesare
• Puteti manca si noaptea, insa puteti manca un iaurt degresat sau un piept de pui

Posibile reactii in perioada de atac !
• In prima zi a regimului mancati cat doriti (bineinteles numai alimentele autorizate), fiindca veti fi tentat sa mancati paine sau fructe, legume etc si beti multa apa.
• A doua zi cantariti-va si veti observa cum ati slabit, pe fiecare zi faceti acest lucru pentru a va motiva.
• Veti fi putin obositi din cauza corpului care va lupta si va consuma mai putine calorii
• Nu faceti sport intens din cauza ideei de mai sus, aveti mai putine calorii la dispozitie
• Veti suferi de constipatie, datorita lipsei de fibre, se recomanda o lingura de parafina pe zi.(nu luati pastile, creaza dependenta)
• Puteti lua vitamine, dar nu sunt obligatorii
• Persoanele peste 100 kg (si care vor sa slabeasca mai mult) vor slabi mai mult decat o persoana care vrea sa slabeasca 2, 3 kg
• In general perioada de atac de 5 zile se vor pierde 2 – 3 kg, iar de 3 zile, 1 – 2,5 kg
• Nu mancati mezeluri care contin grasimi, nu consumati fructoza (este acelasi lucru ca zaharul), pueti numai supe „chioare”, nu cele care contin legume sau grasimi.

Etapa 2 – Perioada de Croaziera – Slabire
In aceasta perioada fiind mai lunga se vor pierde cele mai multe kilograme.
In aceasta etapa sunt doua regimuri, cel de proteine din faza de atac plus legumele.
Cum se va alterna cele doua regimuri ! In functie de numarul de kilograme pe care vrei sa le pierzi, trebuie urmatoarea alternanta:
• Pentru cei care vor sa slabeasca mai mult de 10 kg alternarea de proteine si proteine + legume se face din una in una zile, deci o zi proteine, o zi proteine + legume.
• Pentru cei vor sa slabeasca mai putin de 10 kg, alternarea este urmatoarea: 5 zile de proteine, 5 zile de proteine + legume
• Pentru cei vor sa slabeasca mai putin de 5 kg, alternarea este urmatoarea: 2 zile de proteine, 5 zile de proteine + legume
• Pentru cei vor sa slabeasca mai putin de 2 kg, alternarea este urmatoarea: 2 zile de proteine, 5 zile regim normal


Deci meniul din aceasta perioada sunt cele mentionate in perioada de atac plus legumele.

Legumele permise in aceasta etapa sunt: spanacul, castravetii, ridichiile, telina, rosiile, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, fenicul, toate tipurile de salata, andive, vinetele, dovleceii, ardeii. Sunt permisi, morcovii si sfecla cu conditia sa nu le consumati zilnic.

Legume care nu sunt permise sunt: amilaceele in general ca: cartofii, porumbul, lintea, orezul, mazarea, fasolea, aghinare si nici avocado (este fruct si extrem de gras)

Legumele pot fi preparate: fierte, pe gratar, fierte in sucul propriu sau in sucul de carne sau de la peste, dar pueti sa le folositi si crude, in salate sa ca atare, puteti folosi ulei de parafina in salate si salate pe baza de iaurt.

Legumele pot fi consumate nelimitat , dar in limitele bunului simt.

Se mareste si doza de taratele de ovaz la 2 linguri pe zi.

Se pot consuma si Fructele Goji in aceasta etapa. (nu sunt obligatorii, daca va permiteti sau le gasiti)
Poti fi consumate o lingura de supa pe zi in zilele de proteine si 2 linguri pe zi in zilele de proteine + legume.

Alimente tolerate consumate foarte moderat:
• 2 iaurturi de fructe degresate cu bucatele de fructe in el pe zi. bucatile mici de fructe, daca va este pofta, foarte putine bucati de fructe, ex 2 capsuni, iar daca observati ca incetineste ritmul de slabit, renuntati la ele.
• 1 iaurt integral de soia
• 30g (1 lingura) smantana 3%
• 1 lingurita de cacao (cu nu mai mult de 20% grasime)
• 3 linguri vin alb/rosu pt gatit
• 50g carnati picanti de capra
• 100g carnati de pasari de curte
• 15cl lapte de soia 1 pahar
• 30g branza cu 7% gasime
• 100g rubarba pt gatit
• 3 picaturi ulei (3g)
• Gaspacho (not home made) one glass
• 1 lingura sos de soia
• 30g Extra light Philidelphia
• 30g branza topita light
• 1 lingura amidon porumb
!!!Atentie!!! Daca va incetineste ritmul de slabire renuntati la alimentele tolerate.

Activitate fizica in aceasta perioada este obligatoriumersul pe jos de 30 de minute pe zi, daca vedeti ca greutatea stagneaza mai mult de 7 zile, dublati numarul de minute de mers pe jos pana incepeti din nou sa slabiti, apoi reveniti la 30 de minute.

Greutatea pierduta in aceasta perioada !
In perioada de atac se slabeste foarte vizibil si acest lucru devine imbucurator, insa in aceasta etapa de pierde a greutatii, datorita introduceri legumelor care contin apa, in primele saptamani se poate sa stagnati ca si greutate sau sa creasca usor, insa treptat veti slabi, fiindca in aceasta perioada este o slabire mai lenta si aici vor fi grosul kilogramelor pierdute.
Aceasta etapa este grea fiindca nu veti mai avea imboldul acela sa slabiti din cauza stagnari a greutati, iar multi renunta in acesta etapa, ceea ce este o greseala imensa, daca renuntati vei pune la loc toate kilogramele pierdute plus inca altele, deci NU RENUNTATI.

Aceasta etapa dureaza tot in functie de cat vrei sa slabesti, astfel:
• Cine doreste sa slabeasca mai mult de 20 kg, perioada trebuie sa in jur de 20 de saptamani.
• Cei care doresc sa slabeasca mai putin de 5 kg perioada poate dura in jur de 5 saptamani
• Restul durata este undeva la mijloc.
• Rata medie de slabire este 1 kg / saptamana.
• Daca nu mai rezistati regimul in acesta etapa, treceti la urmatoarea etapa nu abandonati
• Greutatea ideala este cea care se incadreaza in functie Indicele masei corporale pe care il gasiti pe site.
P.s nu este bine si va fi greu sa slabiti sub greutatea dvs normala.
Calculatorul se bazeaza pe inaltime si greutate:
Indicatori
≤18,5 – subponderal
18,5 – 24,9 – greutate normala
25,0 – 29,9 – supraponderal
30,0 – 34,9 – obezitate (gradul I)
35,0 – 39,9 – obezitate (gradul II)
≥ 40,0 – obezitate morbida

Etapa 3 – Perioada de Consolidare (Educare)
Ati ajuns la aceasta etapa, este foarte bine, ati trecut peste cele mai grele etape.
In aceasta etapa trebuie „reinvatat” corpul sa consume multe alimente de care a fost privat, dar fara a repune kilogramele la loc.

In aceasta etapa a regimului vor fi introduse o multime de alimente delicioase, dar in cantitati limitate.
Principiul este urmatorul ca viata sedentara sau din motive genetice corpul s-ar fi ingrasat la loc daca am manca dintr-o data normal de aceea corpul trebuie obsnuit treptat cu vechile alimente si sa ramana la greutatea obtinuta.

Perioada de consolidare are o durata de 10 zile pe kilogramul pierdut !
ex. 20 de kilograme pierdute = 200 zile perioada de consolidare.

Daca in primele 2 etape v-ati razboit cu corpul, acum veti face pace, adica veti manca mult mai multe categorii de alimente.

Si in aceasta perioada trebuie sa urmati regimul fara exceptii de la regula.
Alimentele consumate in aceasta etapa a Dietei Dukan pot fi:
• Proteinele si legumele in orice cantitate si fara a le alterna.
• O portie de fructe pe zi, exceptie fac: struguri, banane, cirese, fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic)
o portie inseamna pentru fructe de marime medie ca marul, piersica, nectarina, para, inseamna o singura bucata, pentru cele mai mici sau mai mari aproximati cantitatea.
Atentie ! Nu le consumati seara.

Ordinea fructelor in functie de cat de bune sunt in regimul Dukan:
– Marul
– Capsunile si zmeura
– Pepenii
– Grepfrutul
– Kiwi, para, piersica, caisa, nectarina si mango.
• Fructele gojila 3 linguri pe zi
• Doua felii de paine integrala de grau / zi
• O portie (40 g) de branza pe zi (branzele tari de genul Bonbel, Gouda, etc si evitati toate branzele fermentate de genul camembert, roquefort si cele de oaie)
• Alimente amilacee – puteti consuma in felul urmator:
daca sa zicem ca ati slabit 10 kg = 100 zile durata in perioada de consolidare o impartiti in doua perioade, una de 50 de zile unde veti consuma o portie de amilacee pe saptamana, iar in perioada a doua de 50 de zile mariti la doua portii de alimente amilacee pe saptamana.
Lista alimentelor amilacee este urmatoarea: pastele (220 gram portia), dar fara sosuri cu unt sau ulei etc, Cuscusul, mamaliga, bulgurul – o portie inseamna aprox. 200 de grame pe zi, orezul alb (150 g), orezul integral (220 g) (integral ar fi bun) si cartofi
• carnea de miel – fara partile cu grasime
• carnea de porc – fara partile grase
• sunca (slaba)
• Masa de Sarbatoare in *prima perioada de 50 de zile (ca in exemplu de mai sus) ai dreptul la o masa de sarbatoare, la cea a doua perioada, doua mese de sarbatoare.(atenti, o singura masa, nu o zi de mese)
Cel mai bine est sa serviti cina ca masa de sarbatoare fiindca este cea mai satisfacatoare.
La masa de sarbatoare puteti consuma orice si va fi constituit din aperitiv, antreu si desert, fiecare din orice alimente, dar nu consumati mai mult de o portie (nu doua aperitive, sau doua deserturi etc) si nu mancati mai mult de o masa de sarbatoare.
Important este ca dupa ce serviti masa de sarbatoarea, urmatoarea masa vei fi tentat sa mananci normal, evita acest lucru.
• O zi de proteine pe saptamana: Joia
• 2 linguri de tarate de ovaz pe zi.

Activitate fizica consta in 25 de minute de mers pe jos pe zi.
Rezumat:
• Toate alimentele din perioada de atac si din perioada de croaziera
• O portie de fructe pe zi cu exceptia bananelor, cireselor, strugurilor
• 2 feli de paine integrala pe zi
• 40 de grame de branza pe zi
• 2 portii de alimente amilacee pe saptamana
• 2 linguri de tarate de ovaz pe zi
• 25 de minute de mers pe jos pe zi
• 2 mese de sarbatoare pe saptamana
• 1 zi doar de proteine (recomandat joia)
• cel putin un litru si jumatate de apa pe zi

In aceasta perioada trebuie sa urmaresti indicatiile din dieta, in acesta perioada corpul se acomodeaza din nou cu mancarea fara a pune kilogramele la loc.

Etapa 4 – Perioada de Stabilizatare (termen lung)

Felicitari, ati ajuns la greutatea dorita si ati si reusit sa o mentineti !
In afara ce vom scrie mai jos cele mai importante masuri pe care va trebui sa le urmezi tot restul veti sunt:
• Joia doar proteine
• Abandonarea ascensorului in favoarea mersului pe scari sau pe jos
• Trebuie sa continuati sa consumati 3 linguri de ovaz pe zi (nu mai mult de 3 linguri)
Cele trei reguli sunt de aur si va trebui sa tineti cont de ele.

Un rezumat la aceasta etapa finala consta in urmatoarele:
• Toate alimentele sunt permise
• Tineti minte toate sugestiile si lucrurile pe care le-ati invatat in perioada regimului
• Joia doar de proteine
• Mersul pe jos sau mici exerciti pot face minuni
• 3 linguri de tarate de ovaz pe zi

P.S Articolul poate contine greseli gramaticale, ne scuzati, articolul este in revizuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *